De vraag ‘wat is webhosting?’ wordt vaak gesteld omdat we vaak bezig zijn met alleen het maken van websites, en niet het ingewikkelde proces wat erachter schuilt om ervoor te zorgen dat jouw website door iedereen kan worden bekeken.
Op deze pagina wil ik je informatie geven over wat webhosting nou precies is. Ik sluit af met een paar webhosting providers die ik zelf aanraad om me te werken. Ik ga het volgende behandelen:
- De basis, wat is webhosting?
- Wat mag je van een webhost provider verwachten?
- Webhost providers die ik aanraad
- Soorten webhosting
Wat is webhosting?
Webhosting is een service waarmee mensen een website op het internet kunnen plaatsen. Een webhost of webhosting-provider is een bedrijf dat de technologieën en services levert die nodig zijn om een website of webpagina online te zetten. Websites worden gehost of opgeslagen op speciale computers die servers worden genoemd. Wanneer internetgebruikers jouw website willen bekijken, hoeven ze alleen jouw website-adres of domein in hun browser te typen. Hun computer zal dan verbinding maken met de server en jouw webpagina’s worden aan hen geleverd via de browser.
De meeste hostingbedrijven vereisen dat je jouw domein aanschaft bij hun om het met hen te kunnen hosten (inprincipe erg logisch, want je gaat ook geen boodschappen doen bij de Albert Heijn en je wilt er een Jumbo tas bij hebben om je producten mee te nemen). Als je geen domeinnaam hebt, helpen de hostingbedrijven jou er een te kopen.
Wat mag je verwachten van een hosting provider?
Ik heb de drie belangrijkste functies vermeld die in ieder geval moet vallen onder je webhosting pakket.
E-mailaccounts: Zoals eerder vermeld, vereisen de meeste hostingproviders dat gebruikers hun eigen domeinnaam aanschaffen bij hun. Met een domeinnaam (bijv. www.themarketingtwins.com) en e-mailaccount functies die door jouw hostingbedrijf worden verstrekt, kan je domeine-e-mailaccounts maken (bijv. naam@website.nl).
FTP-toegang: Met behulp van FTP kan je bestanden van jouw lokale computer uploaden naar jouw webserver. Als je jouw website bouwt met eigen HTML-bestanden, kan je de bestanden van jouw computer via FTP naar de webserver overbrengen, zodat jouw website via het internet kan worden geopend.
Ondersteuning van WordPress
WordPress is een websitebouwer voor het maken van websites. Het is een krachtig blog- en website-inhoudbeheersysteem, een handige manier om een website te maken en te beheren. WordPress beheert meer dan 25% van de websites op internet. De meeste hostingproviders vertellen je meteen of hun plannen compatibel zijn met WordPress of niet. De eenvoudige vereisten voor het hosten van jouw WordPress-websites omvatten: PHP-versie 7 of hoger; MySQL versie 5.6 of hoger (dit hebben alle hosting providers die ik aanraad).
Ook moet een webhosting provider je 1 op 1 contact kunnen bieden om zo de beste gebruikerservaring te geven, want wees eerlijk, het kan nog wel vaak ingewikkeld worden met hosting…
Webhosting providers die ik aanraad
Er zijn talloze webhosting providers, maar ik heb de drie beste voor jou samengevat.
Zoek je een betrouwbare hostingprovider, en ben je een beginnende website bouwer met een laag budget? Dan raad ik je zeker SiteGround aan. SiteGround biedt goede service met een prima prijs-kwaliteitverhouding. SiteGround biedt een garantie dat jouw website 99,99% van de tijd in de lucht blijft (hoger kan eigenlijk niet).
Werk je met een groter budget, en wil je dat je website nog sneller en nog veiliger wordt? Dan moet je zeker een kijkje nemen op Kinsta. Kinsta is samen met WP-Engine de grootste en snelste webhost provider van dit moment. Ze staan beide bekend om hun betrouwbaarheid en kwaliteiten die ze bieden.
Soorten webhosting
Webhosting betekent eigenlijk dat je een stukje webruimte op een server huurt waar je je website op kan slaan. De server staat in verbinding met het internet en maakt het dus mogelijk voor bezoekers om jouw website te bekijken. Webhosting is een vereiste wanneer je een eigen website wil maken.
Globaal genomen zijn er vier soorten webhosting:
1. Shared hosting
Shared hosting, ook wel een gedeelde hosting, betekent dat je de capaciteit van de server deelt met andere websites. In dit geval ligt het technisch onderhoud van de server bij de hosting provider. Shared hosting is ideaal wanneer je weinig technische kennis hebt en je geen tijd hebt om je server te onderhouden. Daarbij is een bijkomend pluspunt dat shared hosting een relatief goedkope optie is!
2. VPS hosting
Een VPS is de afkorting van Virtual Private Server. Een VPS is handig voor het hosten van eigen websites en applicaties, een VPS deel je met niemand anders waardoor je de volledige controle en capaciteit hebt over je eigen virtuele server. VPS hosting is geschikt voor jou wanneer je op zoek bent naar meer vrijheid en wanneer je meerdere websites of applicaties wilt beheren.
3. Managed hosting
Managed hosting betekent dat het onderhoud van de VPS of de server door de hosting provider wordt verzorgd. Het is een goede optie wanneer je over weinig technische kennis beschikt en geen tijd hebt om je server te onderhouden.
4. Reseller hosting
Reseller hosting betekent het beheren en doorverkopen van de hostingdiensten van jouw host onder je eigen naam. Hierbij lever je zelf de technische support naar de klant. Reseller hosting is een goede optie wanneer je zelf over de technische kennis beschikt en meerdere websites wil hosten. Daarbij hoef je je niet druk te maken om onderhoud van een platform maar kan je toch diensten aanbieden.
WordPress hosting
WordPress biedt je alle mogelijkheden om een complete website snel en makkelijk op te zetten. Dit is speciaal ontworpen voor het hosten van WordPress websites. De servers van WordPress hosting zijn zo ingericht dat WordPress websites er sneller op draaien, aanzienlijk sneller dan WordPress websites via “reguliere” hosting aanbieders. Een ander bijkomend voordeel is dat het programma, plugins en thema’s automatisch geüpdatet worden zodat je daar niet nog apart achteraan hoeft.
De volgende stap
Inmiddels weet je wat webhosting is en welke verschillende opties je hebt, maar om je website via webhosting in de lucht te krijgen zijn er nog een paar andere dingetjes die je moet weten, zoals hosting voor zoekmachines. Zoekmachines vinden gebruiksvriendelijkheid van websites erg belangrijk, websites die sneller laden staan dan ook vaak hoger in de zoekresultaten. Snelle webhosting vormt hier de basis voor een goede SEO-ranking (zoekmachine optimalisatie).
Naast snelheid is ook veiligheid een vereiste voor zoekmachines. Een hosting provider moet veilig en betrouwbaar zijn zodat bezoekers jouw website ook veilig kunnen gebruiken. Veiligheid waarborgen kan bijvoorbeeld met een SSL-certificaat, dit beveiligd de verbinding tussen twee computers. Beveiligde websites zijn te herkennen aan het slotje in de adresbalk, beveiligde websites worden vaak hoger gerankt door zoekmachines.
Zoek je een betrouwbare hostingprovider, en ben je een beginnende website bouwer met een laag budget? Dan raad ik je zeker SiteGround aan. Wil je de hosting liever uit laten besteden? Neem dan gerust even contact op met ons.